Logboek: een jaar wildwatertochten

Aan de vooravond van het nieuwe (zomer) seizoen1) een klein overzicht van de wildwater tochten van afgelopen jaar. Een aantal tochten is vastgelegd in een foto verzameling op . Bij elkaar zijn er weer heel wat kilometers gemaakt (en niet alleen in de kano). Waar zijn we zoal geweest?

Een week naar Wildalpen in het voorjaar, helaas met relatief laag water en een gekneusde rib waardoor de wildere beekjes buiten schot bleven. In de zomer een ruime week naar Lienz met (voor mij) als hoogtepunt van de week de Defreggenbach.

Na de zomer, het inmiddels traditionele, “Rallye de la Cure” weekend. Daar werden we op vrijdag verrast met water in de Chalaux. Net te laat ingestapt waardoor het na een kilometer varen een wandeling door de beek met “sanitair debiet” werd, de kraan was dichtgedraaid :-| In de herfstvakantie puur genot met een weekend “freak” hoogwater op de Irreler Wasserfälle van de Prüm met hoge middag temperaturen en veel zon.

In de winter stonden de usual suspects op het programma waaronder de Lesse en Vresse, de Rur en Perlbach en de Salm en Lienne

2014

zondag 27 april
Salza: naar de camping in Wildalpen toe gevaren. Peilschaal Wildalpen op 172cm
maandag 28 april
Salza: van de camping in Wildalpen naar uitstap Petrus. Peilschaal Wildalpen op 178cm
dinsdag 29 april
Salza: van Petrus naar de raft/camping uitstap. Kloof en boskloof. Het mooiste stuk van de Salza. In de conglomeraat rotsen hier en daar grote onderspoelingen. (waterstand 175cm in Wildalpen)
woensdag 30 april
verkenning van de Lassing, te voet. Helaas niet genoeg water om te varen maar wel een prachtige wandeling.
donderdag 1 mei
Salza: van de camping in Wildalpen naar Petrus (waterstand 169cm in Wildalpen)
vrijdag 2 mei
Salza: van Petrus naar de raft uitstap/camping (waterstand 168cm in Wildalpen)
zaterdag 19/7
Drau: Van de Gailitzenklamm tot het Kozakkenkerkhof waterstand 75cm, ruim boven MW, maar pas vanaf HE centrale van Amlach echt goed water.
zondag 20 juli
Isel: van Kalserbach naar Ainet, waterstand 293cm, net onder MW
maandag 21 juli
Gail: van Klebas naar Kötschach Mauthen (20km) bij een waterstand van 85cm (ruim MW)
donderdag 24 juli
Defreggenbach: van St. Jakob naar een stukje stroomop van St. Veit bij een waterstand van 58cm (MW)
vrijdag 25 juli
Möll: van Putschall naar Winklern met laag water (115cm)
zondag 24 augustus
Erft van de Erprather Mühle naar de monding in de Rijn, waterstand 82cm
vrijdag 26 september
Chalaux van de stuwdam naar Chalaux, waterstand naar sanitair debiet gedaald na 500-1000m, de rest gewandeld en “gezeehond”
zaterdag 27 september
Cure van Nataloup naar Chalet de Montal, met ongeveer 7m³/s
zondag 28 september
Cure van Nataloup naar Gouloux met raft en van Gouloux naar Iles Ménéfriers, met ongeveer 7m³/s (MW)
zondag 12 oktober
Vesder van de stuwdam naar de Perkiets
zaterdag 18 oktober
Irreler Wasserfälle drie keer, met 97cm in Prümzurlay
zondag 19 oktober
Irreler Wasserfälle twee keer, met 84cm (MW) in Prümzurlay
zondag 2 november
Swalm met een waterstand van 35cm
zondag 14 december
Hoge Lesse met een waterstand van 120cm (MW) in Daverdisse (84cm in Maissin) brug uitstap; aansluiten twee keer de Vresse (Ry du Moulin) met een waterstand van 82cm op de peilschaal in Vresse (brug onderweg)
zondag 21 december
Rur van Reichenstein naar Hammer met een waterstand van 68cm in Monschau (<MW) en tussendoor het onderste stukje Perlbach.

2015

zondag 1 maart
Salm: van Vielsalm naar de houthandel/brug boven Trois Point (~10km) met een waterstand van 65cm in Trois Ponts en daarna de Lienne: van Les Forges naar Chalet Weekend (~10km) met een waterstand van 63cm in Lorcé.
2015/04/15 11:35 · mark

Hoge Rur, Reichenstein tot Hammer (Grünenthalstrasse)

Hoewel het water al weer een stuk gezakt was in vergelijking met een paar dagen eerder was er, met bijna 70 cm op de peilschaal in Monschau, nog voldoende voor een leuke tocht. Meestal ligt er in deze tijd van het jaar sneeuw op de oevers van de Rur, maar nu was het ronduit warm met zo'n 7 graden boven het vriespunt.

Peilschaal grafiek van de Rur in Monschau, 70 cm op 21 december 2014

Geotag (locatie) voor:
2014/12/26 15:52 · mark

Hoge Lesse 14 december, 84cm (Maissin)

Met een waterstand van 84cm op de peilschaal van Maissin (ruim boven een meter in Daverdisse) hebben we vorig weekend de Hoge Lesse gevaren. Met hier en daar nog wat sneeuw op de oevers en de boomtakken was het fris, maar erg mooi, vooral als de zon af en toe door de mist prikt.

peilschaal verloop van de Lesse in Maissin, 84cm op 14 december

Na het afvaren van de Lesse zijn we nog even een paar keer de Vresse (Ry du Moulin) afgestormd.

Geotag (locatie) voor:
2014/12/22 11:37 · mark

Hoe doe je dat: een gepinde boot bergen

In deze ruim 10 minuten durende film worden een aantal technieken getoond om gepinde kano's en kayaks te bergen.

De techniek om met behulp van twee lussen (hier bandschlingen, maar touw werkt ook) een stevige constructie te maken om voldoen de kacht te zetten om een kayak vrij te trekken had ik nog niet eerder gezien 2) en ook de techniek om met een smalle bandschlinge om de kuiprand te werken ziet er goed uit. De sleur methode met twee lijnen3) waarbij de ene lijn gebruikt wordt om de voortgang die behaald wordt met de tweede lijn te behouden ga ik ook eens uitproberen; het ziet er makkelijker en sneller uit dan het opzetten van een complete “Z-drag”.

Belangrijke zaken om in de gaten te houden als je een vastzittende boot moet bergen zijn:

  • Benader de boot bij voorkeur van de stroomaf kant, dat is doorgaans veiliger en je hebt mogelijk voordeel van een zwakkere stroming verookzaakt door de boot. Let wel op dat de boot niet alsnog vrij spoelt en je meesleept.
  • Zoek van tevoren een ontsnappingspad voor het geval dat de boot onverwachts loskomt of het toch niet helemaal gaat zoals je bedacht hebt.
  • Zorg dat je contact houdt met de boot, hetzij fysiek met hand of ander lichaamsdeel, hetzij visueel, zodat je het meteen door hebt als de boot beweegt.
  • Maak (bij voorkeur vooraf aan de berging) een vang- of stuurlijn aan de boot om deze onder controle te houden.
2014/12/13 14:24 · mark

Mooie plaatjes: time lapse met LED verlichting

Op de motionexposure.com website zijn een aantal fascinerende foto reeksen te zien van Stephen Orlando met “time lapse” opnamen. De foto's zijn gemaakt met behulp van peddels beplakt met programmeerbare meer-kleuren LED strips.

Invalid Link
Voorbeeld van een kayak traject
2014/12/05 15:47 · mark

Irreler Wasserfälle

Met een voor deze tijd van het jaar ongebruikelijke waterstand, zeker met dit mooie nazomer weer, van ruim een meter zakkend naar 84 cm hebben we afgelopen weekend de Irreler Wasserfälle gevaren. Over het weekend heen is het aantal runs voor mij op 5 blijven hangen.

waterstand 13 tot 24 oktober, peilschaal Prümzurley

Geotag (locatie) voor:
2014/11/09 21:05

Swalm

Met een temperatuur die ver boven het langjarig gemiddelde lag, bijna 18º, hebben we afgelopen zondag de Swalm gevaren met een waterstand van ruim 35cm op de peilschaal aan de grens, niet heel veel water maar precies genoeg. Ook deze keer een foto reeks voor Mapillary geschoten, zie hieronder.

Geotag (locatie) voor:
2014/11/04 18:07 · mark

Vesder waterlossing 2014

Dit voorjaar wegens het prachtige, maar droge, weer is de waterlossing van de Vesder helaas afgeblazen. Maar een kleine drie weken geleden dan tot mijn verassing toch nog een bericht. Deze keer heb ik met GPS en fotocamera gevaren om een Mapillary sequentie op te nemen; het resultaat is hieronder te zien.

Geotag (locatie) voor:
2014/10/15 13:52 · mark

Mapillary sequenties, open kaart met foto series

Vrijwel iedereen die een beetje gebruik maakt van zijn computer of smartphone is bekend met de streetview Streetview foto's van Google. Sinds kort worden daar bevaarbare waterwegen aan toegevoegd zoals de grachten van Amsterdam. Niet bevaarbare waterlopen zullen nog wel even op zich moeten laten wachten… of niet?

Sinds eind 2013 timmert Mapillary uit Malmö in Zweden aan de weg met een “crowd sourced” variant waarvoor voor verschillende mobiele platforms (Android, Apple, Windows, Kindle) een gratis “app” wordt geleverd om foto's te maken en te uploaden naar de website. Het gebruik van de mobiele apps is buitengewoon eenvoudig en er is alleen even een registratie met een geldig email adres nodig om ze te gebruiken.

Echter ook andere foto (en film en gps) toestellen zijn te gebruiken om foto's te maken en toe te voegen aan de verzameling; op de blog staat een uitleg voor gebruik van de Garmin Virb en ook de GoPro is met succes gebruikt. Belangrijk voor actioncams is een timelapse functie die op een vast interval een foto maakt daarnaast een ingebouwde gps of een losse tracker (al te koop vanaf zo'n € 30).

Als je niet zo'n fancy actiecamera hebt maar een gewoon fototoestel is het iets meer werk. Hoe ziet dat er uit? Onderstaande sequentie van de Erft heb ik een ruime week geleden gemaakt met een eenvoudige waterdichte compactcamera die ik al jaren gebruik (Pentax Optio WPi) en een simpele, relatief goedkope, GPS tracker (Gisteq Photo Trackr DPL900). De foto's zijn uit de hand gemaakt.

Met het script in de code repository op Github kun je vrij eenvoudig de foto's geocoderen en van een (noodzakelijke) kijkrichting (kompas) voorzien. Vervolgens uploaden via de website of met behulp van een ander script uit bovengenoemde verzameling en voila. Hierna kun je de track nog even fine tunen met behulp van de online editor en eventueel nog gezichten blurren, het resultaat is een dag later doorgerekend en klaar voor gebruik.

2014/09/01 22:39 · mark

Adidas Sickline: toegelaten beschermingsmateriaal

Als je in de markt ben voor een nieuw zwemvest of een nieuwe helm kan de lijst met toegelaten Helmen en zwemvesten van de Adidas Sickline organisatie je misschien helpen in de keuze, zelfs als je niet dagelijks de Wellerbrücke Strecke afvaart ;-)

De belangrijkste gehanteerde criteria voor de keuze van de helmen zijn:

  • het materiaal waarvan de helm is vervaardigd
  • de oppervlakte van het hoofd die de helm beschermd

Voor de zwemvesten zijn de volgende criteria van belang:

  • aanwezigheid van een borstgordel die gebruikt kan worden om de zwemmer uit het water te hijsen
  • versterkte schouderbanden die een meer dan normale belasting aankunnen zodat deze als hijslus gebruikt kunnen worden.

Het originele artikel op de Adidas-Sickline website en de lijst met helmen en zwemvesten

2013/10/07 11:24 · mark

Oude berichten >>

1)
kanoën kan natuurlijk het hele jaar door!
2)
rond 7:00 min. in de film
3)
rond 9:30 min in de film
blog.txt · Laatst gewijzigd: 2013/08/08 11:29 (Externe bewerking)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0