Vesder (of Vesdre of Weser)

Met ingang van derogatie regeling 2022-2025 is varen niet langer toegestaan op de Vesder (of Vesdre of Weser)

Algemeen

De Vesder (of Vesdre of Weser) (of Vesdre of Weser) ontspringt onder de naam Weser op de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, bij Roetgen, voor enkele kilometers oversteekt. Op Belgisch grondgebied stroomt het riviertje dan al gauw in het stuwmeer van Eupen, een drinkwaterbekken. Onderaan de 63m hoge “Wesertalsperre” start het derogatie traject. De rivier mondt na 60 kilometer bij Luik uit in de Ourthe. Het derogatie traject loopt tot Pepinster.

Regio: Hoge Venen

Trajecten

Het meest interessante traject is dat van de Wesertalsperre door Eupen heen tot aan de friterie/chalet bij Perkiets, het kan alleen gevaren worden tijdens waterlossing van het stuwmeer, één of twee keer per jaar.

Stuwmeer - Perkiets

Instap: Onder het stuwmeer van Eupen (“Wesertalsperre”), linkeroever

Uitstap: Stroomop van de frituur (en de stuw) aan de Rue de Perkiets, linker oever

Moeilijkheid: WW II (III)

Afstand: 7.5 km

Verval: 9.5‰

Peilschaal: Minimum peil is bereikt zodra het waterniveau aan de wegbrug op km 17.9 langs de nationale weg Verviers-Luik (N61) boven de groene zone die op deze peiler staat

Bevaringsregeling: vaarverbod derogatie

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Het traject is relatief kort en kan tijdens de jaarlijkse waterlossing vaak wel twee keer achter elkaar gevaren worden. Er zijn 12 stuwen van afwisselende hoogte die vrijwel allemaal te varen zijn, dat maakt dat de tweede run een stuk vlotter gaat dan de eerste. Aangezien het water onder uit het stuwmeer komt heeft dit ook in het late voorjaar nog een wintertemperatuur.

Let op: De eerste rechte stuw midden in Eupen, vlak na de monding van de (van links instromende) Helle (Hill) heeft een serieus keerzog, overdragen over de kade van de rechteroever (met enige moeite) of (iets verder lopen) over de linkeroever vanaf de trap bij de Helle (Hill) monding of eventueel langs de rechterkant varen (uitkijken voor putdeksel in het onderwater links). Deze stuw is duidelijk herkenbaar aan de gemetselde boogbrug die 15 meter achter de stuw ligt.

De stuw na de uitstap mag niet gevaren worden.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

kaart met in- en uitstap plaatsen van de Vesder

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
kaart met in- en uitstap plaatsen van de Vesder
1 instap 50.61881º 6.08831º

Instap onder het stuwmeer “Wesertalsperre”

2 stuw 50.62259º 6.03800º

moeilijke (gevaarlijke) stuw in Eupen

3 uitstap 50.61015º 6.00076º

Uitstap bij de frituur aan de Rue de Perkiets

<olmap_mapillarylayer id=“olmap” visible=“false” skey=“Hok_X6AQqN62YNaafrBn2w”></olmap_mapillarylayer>

beschrijvingen/belgie/vesder.txt · Laatst gewijzigd: 2023/11/01 13:36 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0