Landquart

Algemeen

De waterrijke Landquart vindt zijn oorsprong op drieduizenders als de Rüla Weis-Horn, Plattenhörner, Groslitzner en meerdere tweeduizenders. Tussen Chur en Sargans bij het dorp Landquart mondt de rivier na 32 kilometer uit in de Rhein. De Landquart is een zware wildwaterrivier met een verval van 15‰, grote waterdruk en veel verblokking, vaak drempelvormig. Er zijn weinig netelige doorvaarten maar er is eenvoudig veel waterdruk en nogmaals veel waterdruk waardoor men keerwaters kan (gaat) missen. Daarbuiten moeten er veel rotsblokken overvaren worden waar weer diepe gaten of dikke walsen achter liggen. De rivier is het gehele jaar bevaarbaar, maar de beste tijd is van juli - september. Bij hoogwater (mei, juni, in de tijd dat de sneeuw smelt) is een afvaart af te raden.

Op meerdere plaatsen in de Landquart bevinden zich stuwen uit losse blokken beton bij elkaar gehouden met staaldraad. Het staaldraad is zeer moeilijk of niet te zien vanuit de boot of vanaf de kant. Door uitspoelen zijn onder de blokken gedeeltelijk sifons ontstaan. Er zijn al meerdere dodelijke ongelukken gebeurd. Aanbevolen wordt om alle drempels te omdragen, ook wanneer er bij verkennen niets te zien is.

Regio: Rijndal

Trajecten

Het gangbare traject van Küblis naar Schiers is hieronder beschreven. Het is een prachtig traject voor een zomerdag ondanks dat het grotendeels gekanaliseerd is en langs de weg loopt.

Küblis - Schiers

Instap: rechts onder de brug naar Conters bij de uitloop van de centrale van Küblis

Uitstap: rechts vlak voor het “Fuchsloch” aan de grote parkeer/opslag weide van de houtzagerij in Schiers

Moeilijkheid: WW III - WW IV+

Afstand: 12 km

Verval: 15

Peilschaal: Peilschaal 500 meter stroomafwaarts van Küblis (LW|MW:30 cm|50 cm), peilschaal in de uitloop van de centrale van Küblis - onbetrouwbaar vanwege niet meenemen van het rivierwater vanaf Klosters - schattingen (LW|MW:60 cm|100 cm).
 foto van de peilschaal Online peilschaal Felsenbach: (Ongeveer 4 km oostelijk van Landquart bevindt zich op de rechteroever een oude weg in de Chlus - de hoofdweg voert door een tunnel - naar een peilhuisje met een schrijver)

Invalid Link
LW|MW|HW: 570,58 müM|570,76 müM|570,98 müM (20 m³/s|35 m³/s|60 m³/s)

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving:

km 0
Instappen onder de brug naar Conters bij de centrale van Küblis of instappen bij parkeerplaats tegenover het station. Direkt lekker wildwater, snelle stroming en lichte verblokking WW III-IV.
km 0.5
Peilschaal
km 1
Oude betonbrug, verval en verblokking neemt toe, over 100 meter WW IV-. Hierna weer WW III.
km 2
Wegbrug, direkt hierna spoorbrug.
km 2.5
Links monding Arieschbach. Voor de monding links aanlanden en de volgende 70 meter verkennen. Het gaat hier om een indrukwekkende drempelvormig katarakt met grote rotsblokken, WW V - V+. Na het “Fuchsloch” moeilijkste passage van de Landquart. Passage is veranderd, door een aardverschuiving, links aanvaren en dan naar rechts oversteken, nu WW III. Hierna WW IV met kort stukken WW III.
km 4.3
Station Fideris, smalle passage met sterke walzen (IV) die links omgedragen kunnen worden. De voorheen onbevaarbare passage is weg. Hierna weer lichter, WW III.
km 6.5
Spoorbrug, kort hierna onbevaarbare stuw, op tijd uitstappen.
km 8
Brug weg Landquart – Davos, voor Schiers.
km 8,7
Serie blokdrempels met staaldraad. Bij de eerste drempel al twee dodelijke ongevallen. Kan veranderd zijn waardoor de eerste drempel bijna niet mee bestaat. Het staaldraad zou verwijderd zijn. Twee andere drempels hebben zijn ook veranderd.
km 9.5
Wegbrug, hieronder betondrempel 0.5m hoog met sterk keerzog, eventueel rechts bevaarbaar over vistrap. Oppassen bij hoog water kan aanlanden moeilijk zijn .
km 10
Spoorbrug, WW III+
km 10.3
Natuurlijke drempel met wals. Moeilijk te zien bij aanvaren.
km 10.6
Rechts monding Schraubach, uitstappen. Kort hiervoor en erna twee moeilijke afvallen; links de rotswand op de linkeroever. Bij genoeg water kunnen beide passages rechts omvaren worden.
km 11.2
Als men een helling met een enkele zilverspar ziet en na 300 meter een ijzeren brug direkt rechts aanlanden en uitstappen. Hierna volgt het als lange tijd onbevaarbaar geldende “Fuchsloch”, tegenwoordig WW V.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 instap 46.912369º 9.781560º

Instappunt Küblis

2 uitstap 46.966534º 9.686208º

Parkeerplaats Schiers (uitstap)

3 peilschaal 46.974648º 9.612121º

peilschaal Felsenbach

4 gevaar 46.922217º 9.733644º

Station Fideris

beschrijvingen/zwitserland/landquart.txt · Laatst gewijzigd: 2023/03/29 17:22 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0