Swalm

Algemeen

Bomen

Er liggen veel bomen in de Swalm; een paar Batavieren hebben recent “gevaren”, Swalm 20230317

De Swalm is een zijriviertje van de Maas dat ontspring ten zuiden van het stadje Wegberg. De Swalm maakt deel uit van het Natuurpark_Maas-Swalm-Nette en is deels gerenatureerd in 2008. Het Duitse deel is nog grotendeels gekanaliseerd ten behoeve van ontwatering van het hoogveen- en gagelmoeras dat zich in het Swalmdal heeft gevormd.

Regio: Limburg

Trajecten

De Swalm mag vanaf de Duitse grens gevaren worden onder vrijstelling van de Keur van het waterschap Peel en Maasvallei in de periode van 1 oktober tot en met 31 maart. Vanwege het grote aantal krappe bochten zijn wendbare boten, zoals de ouderwetse “combi” of een wat langere wildwater boot, aan te raden. Voor ervaren vaarders is het ook prima te doen met een open kano.

Duitse grens - monding

Instap: Wegbrug in de weg “De Lanck” die in de buurt van het zwembad het bos inloopt richting Boukoul

Uitstap: Helling net stroomop van de jachthaven van de “Draekevaarders” in de Dode Maas bij Rijkel

Moeilijkheid: WW I

Afstand: 10 km

Verval: 1.6

Peilschaal:

Peilschaal landsgrens

Als bij de instap de hele bedding nat is en op delen diep genoeg voor een kano is dat genoeg. In het dorp staat een peilschaal aan de stroomaf kant van de brug in de Rijksweg in Swalmen waarbij 240cm tegen hoog water aan zit. De peilschaal Landsgrens van Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen moet zo tegen de 40cm aan zitten (LW)

Bevaringsregeling: Tussen 1 oktober en 31 maart van zonsopgang tot zonsondergang vrij bevaarbaar. zie ook: Algemene regel waterkwantiteit: recreatief medegebruik

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Een smal, sterk meanderend en vaak ondiep snelstromend riviertje. Het eerste deel tot Swalmen kenmerkt zich door een ondiepe grindbedding en vaak bomen over/in het water (een goeie handzaag meenemen is een aanrader). Vanaf Swalmen wordt het riviertje smaller en dieper en neemt het meanderende karakter verder toe, de bedding heeft zich hier een pad door de weilanden geslepen. In het onderste deel zitten ook een paar beverburchten (en natuurlijk meer bomen). In het traject zitten een aantal lage bruggetjes die tot zo'n 230-240cm goed te passeren zijn, bij meer water zullen die omgedragen moeten worden.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstap punten van de Swalm

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstap punten van de Swalm
1 instap 51.23014º 6.068195º

Instap, brug in de weg “De Lanck” die in de buurt van het zwembad het bos inloopt richting Boukoul

2 uitstap 51.25696667º 6.01247667º

Uitstap, Helling net stroomop van de jachthaven in de Dode Maas bij Rijkel

3 parking 51.25797º 6.01221º

Parkeren voor de uitstap in de berm langs het pad.

4 peilschaal 51.23179º 6.03818º

Peilschaal achter de brug aan de linkeroever

<olmap_mapillarylayer id=“olmap” visible=“false” skey=“Iuu7L7ek_IGvdBvUpQ071Q”></olmap_mapillarylayer>

beschrijvingen/nederland/swalm.txt · Laatst gewijzigd: 2023/05/22 15:28 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0