Giffre

Algemeen

De Giffre is een zijrivier van de Arve, monding bij Cluses, en vindt zijn oorsprong in de gletsjers die tussen de tot 3050 m hoog reikende bergtoppen liggen. De “Cirque du Fer a Cheval” met zijn watervallen aan het eind van het dal is de moeite om eens te gaan bekijken.

Regio: Haute-Savoie

Bevaarbaar tot juli, beste tijd mei en juni.

Zijrivieren:

Trajecten

Let op: boven Sixt zijn een aantal onbevaarbare, dodelijke passages. Soms zijn de “Gorges de Mieussy” te bevaren (stroomaf van Samoëns); meestal wordt het water afgeleid.

Sixt - Samoëns

Instap: Een stukje stroomop van Sixt-Fer-a-Cheval is een grindplak naast de weg (907). Veelgebruikte raftinstap. Eventueel een stukje hoger bij een kleine brug richting Le Vivier (weinig parkeerplaats). Om bij hoog water de “Gorges de Tines” over te slaan kun je na het kloofje instappen.

Uitstap: linkeroever, tegenover de camping/ Lac des Dames bij Samoëns net na de brug of rechteroever onder de brug

Moeilijkheid: WW II - WW III (IV)

Afstand: 7 km

Verval: 4.5

Peilschaal: de waterstand is vooral van belang voor het kloofje “Gorges de Tines”, de rest heeft niet snel teveel. Samoëns of Samoëns LW/MW/HW: 38/55/75 cm

peilschaal Samoëns

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: redelijk

Beschrijving: Een bijzonder stukje vanwege de smalle doorbraak kloof, de “Gorges de Tines”, halverwege. De smalle kloof kan al met omhoog rijden worden verkend; van beide zijden en van boven kun je in de kloof kijken of deze vrij van versperring is. Tevens kan de overdraag route bekeken worden.

km 0
De rivier begint na de instap licht verblokt, WW II en WW III, en hier een daar licht gekanaliseerd.
km 2.5
“grind fabriek” de route is niet direct duidelijk, maar je kunt gewoon met de stroming mee
km 2.6
monding van de Giffre des Fonts van links
km 2.7
Blokkenstort met scheve wals (IV of X) die de invaart van de kloof bemoeilijkt. Bij laag water langs de rechterkant overdragen, eventueel met een Himalaya start de kloof “Gorges de Tines” in (er hangt meestal een touw). Het kloofje zelf is WW III met wat drukwater en een kleine stopper halverwege. Er zit een vervelend klein keerwater in de kloof dat zwemmers vangt zo'n 30m vanaf het begin
km 2.9
einde kloof, vanaf hier WW II - WW III in relatief open, licht verblokte bedding, eventueel hier (linkeroever) instappen bij hoog water
km 7
wegbrug Samoëns, uitstap links of rechts

Naar het schijnt bevinden zich in de kelders van de gebouwtjes van de camping in de buurt van de brug gratis douches…

Eventueel kan nog 10 km doorgevaren worden tot de wegbrug van de N902 in de buurt van Taninges. Wildwatertechnisch een graad minder (WW I - WW II en (III)) op dit stuk zijn ook nog 4 of 5 blokkenstort stuwen te verwachten die verkend moeten worden. Hierna afleiding van het water.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 instap 46.056944º 6.781111º

Instap langs de D907 zo'n 600m buiten Sixt

2 uitstap 46.076111º 6.717500º

Uitstap linkeroever (tegenover de camping) langs de D4

3 parking 46.055435º 6.759521º

Verkennen van de kloof “Gorge de Tines”

4 gevaar 46.05513º 6.76046º

Ingang kloof “Gorge de Tines”

5 instap 46.055543º 6.755781º

Instap uitgang kloof “Gorge de Tines”

beschrijvingen/frankrijk/giffre.txt · Laatst gewijzigd: 2023/05/23 14:33 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0