Gail

Algemeen

De Gail ontspringt in het veengebied van het Kartitscher zadel, bovenin het Lesachtal. De bovenloop is slechts op een klein aantal plaatsen verstoord door een stroomremmende of peilschaal drempel, tot Kötschach Mauthen loopt de rivier door een, hier en daar zeer, diepe kloof, hierna opent het dal zich en begint het Gailtal. Na 122 km mondt de Gail bij Villach uit in de Drau.

Regio: Ost Tirol en Karintië

De Gail is afgesloten geweest tot Sankt Lorenzen en het dal is alleen vanaf Kötschach Mauthen te benaderen geweest, dit alles vanwege talrijke herstelwerken aan de weg om lawineschade van de herfst/winter van 2017/2018 te herstellen (De werkzaamheden duren tenminste tot de herfst van 2019, mogelijk dat het opruimen van de tijdelijke weg langer duurt.). Enige extra voorzichtigheid voor betonijzer ed. is op zijn plaats. In de bovenloop is een weg aangelegd met dammen met buizen ten behoeve van de machines, de dammen zijn levensgevaarlijk.

Vanuit rivermap.org bericht dd. april 2023 dat er in de buurt van Maria-Luggau nog steeds dammen met buizen in de rivier liggen.

Trajecten

De Gail is een groot deel het jaar te varen, bij vloed af varen af te raden vanwege de gevaren die dat met zich meebrengt in de (bos)kloven. Na Kötschach Mauthen is het zo goed als gedaan met wildwater, voor een sportieve toer kan echter nog doorgevaren worden richting Villach. Vanwege de nauwe en hoog liggende straat door het Lesachtal rekening houden met lange rijtijden.

Raut - Klebas

Instap: brug van de Lesachtalbundesstraße naar Raut

Uitstap: brug bij Klebas

Moeilijkheid: WW III - WW IV

Afstand: 6 km

Verval: 27

Peilschaal: Peilschaal Maria Luggau, een stukje stroomaf van het dorp loopt een weggetje naar/over de rivier, minimum 45cm. Peilschaal Maria Luggau, LW:45cm, Peilschaal Maria Luggau (debiet)

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Het klooftraject van de Gail loopt ver weg van de straat. In aanvang is er nog een open karakter maar al snel knijpt het dal en duikt de rivier de kloof in.

Bij de peilschaal van Maria Luggau zit een drempel met wat betonijzer dat uitsteekt, voorzichtig te varen. Na een kilometer of twee duikt voor het eerst een Grundgestein passage op, er vormt zich een S met aansluitend een “Schlitz”

Ter hoogte van Sankt Lorentzen begint de eigenlijke kloof, de rivier heeft zich diep ingesneden en vorm drukwanden en bochtige passages. In dit deel ook en stevige kanaal passage in een bocht naar links met twee of drie hoge golven of walzen.

Opletten voor bomen in de kloof, vanwege de uitstap inspanning is het aan te raden door te varen tot Birnbaum.

Klebas - Birnbaum

Instap: brug bij Klebas of het voetpad naar de camping (half uur lopen naar de rivier)

Uitstap: brug in de weg van Birnbaum naar Nostra

Moeilijkheid: WW III - WW IV

Afstand: 6 km

Verval: 19

Peilschaal: peilschaal Mauthen, linkeroever onder de brug van de B110 (LW/MW/HW:60cm/80cm/100cm). peilschaal Mauthen, LW/MW/HW:60cm/80cm/100cm, peilschaal Mauthen (debiet)

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Een wat meer open boskloof (in vergelijking met bovenliggende kloof) met technische verblokkingen en meer waterdruk. In veel bocht mooie druk kussend en keerwaters. Ongeveer op de helft van het traject ligt in een bocht naar rechtse een enorm rotsblok met een flink verval.

Birnbaum - Kötschach Mauthen

Instap: brug stroomop van Birnbaum naar Nostra

Uitstap: van de brug in Kötschach voert een veldweg stroomop naar de stuw

Moeilijkheid: WW II - WW III

Afstand: 14 km

Verval: 11

Peilschaal: peilschaal Mauthen, linkeroever onder de brug van de B110 (LW/MW/HW:60cm/80cm/100cm). peilschaal Mauthen LW/MW/HW:60cm/80cm/100cm, peilschaal Mauthen (debiet)

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Op dit traject wisselen kloofachtige stukken af met meer open grindbeddingen elkaar af, landschappelijk een prachtig stuk. Met name in de kloofstukken opletten voor verklemde bomen. Ook voor dit stuk geldt; alleen bij de weinige bruggen kan de rivier verlaten worden, de hoofdweg loopt hoog door het dal op de linkeroever. Onder de brug naar Aigen zit een stevige passage met wals en veel paddenstoelen/drukwater; het maakt Aigen een minder goeie keuze als uitstap. Na deze brug splitst de rivier (in 2021 en 2022 was het best om links aan te houden na de brug vanwege hout)

beneden Gail

Instap: brug bij Sankt Daniel

Uitstap: brug van Hermagor naar Möderndorf of doorvaren richting de Drau (nog 70 km)

Moeilijkheid: WW I

Afstand: 23 km

Verval: 4

Peilschaal: peilschaal Rattendorf, peilschaal Rattendorf (debiet)

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving: Vanwege stuwen begint dit traject niet hoger stroomop. Er zijn verder geen stuwen op dit deel. De rivier kenmerkt zich door een open karakter met hier en daar mooie keerwaters.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstap punten van de Gail

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstap punten van de Gail
1 instap 46.7031º 12.7233º

Instap Raut, brug van de Lesachtalbundesstrße naar Raut

2 instapuitstap 46.6935º 12.8057º

Uitstap/Instap Klebas, bij de brug of het voetpad naar de camping (half uur lopen)

3 instapuitstap 46.6836º 12.8774º

Uitstap/Instap Birnbaum, bij de brug van Birnbaum naar Nostra

4 uitstap 46.6681º 12.9794º

Uitstap Kötschach, rechteroever voor de stuw van de zagerij

5 instap 46.6575º 13.0536º

Instap Sankt Daniel, bij de brug

6 uitstap 46.6129º 13.3659º

Uitstap Hermagor - Möderndorf

beschrijvingen/oostenrijk/gail.txt · Laatst gewijzigd: 2023/07/17 18:37 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0