Cure

Algemeen

De Cure is een zijrivier van de Yonne (monding bij Cravant) en heeft haar bron in Gien-sur-Cure op 725 m hoogte. De Cure doorkruist een drietal departementen te weten: Nièvre (58), Saone-et-Loire (71) en Yonne (89), de wildwater trajecten zijn te vinden in het eerste van de drie, vooral in het Parc naturel regional du Morvan. Het gebied ook bekend als Bourgogne. De belangrijkste zijrivieren zijn Chalaux, Cousin en Vau de Bouche.

Ieder jaar organiseert de regionale kano bond samen met het park de “Rallye de la Cure” een groot feest met ludieke wedstrijd elementen en gegarandeerd water. Het Comité Régional de Canoe Kayak Bourgogne publiceert ook de waterlossing van de Cure en de Chalaux op haar website, zoek naar “Lâchers” (of via Tourisme Parc du Morvan). (Calendrier des lâchers d'eau sur la Haute Cure 2024 en alendrier des lâchers d'eau sur la Basse Cure 2024), zonder waterlossing is er vrijwel nooit voldoende water.

In 2024 is de “Rallye de la Cure” gepland in het weekend van 21 en 22 september; meer info op https://www.facebook.com/people/Rallye-international-de-la-Cure-2024/61556715241136/

Regio: Morvan

Trajecten

Er zijn vier trajecten te varen op de Cure die, indien gewenst, achter elkaar door gevaren kunnen worden. Vanwege de ligging en de smalle kronkelweggetjes ben je relatief veel tijd kwijt voor het omrijden.

Rivière Enchantée - Montsauche/Nataloup

Instap: pont de Montsauche

Uitstap: rechteroever net stroomaf van Pont d'Anna (Pont de Nataloup) op de weg naar Nataloup

Moeilijkheid: WW II - WW III

Afstand: 2 km

Verval:

Peilschaal: aan de brug van de D 6 (Pont du Montal)

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: geen

In september 2019 werd afgeraden dit traject te varen vanwege veel hout, maar het was toch wel te doen met de nodige portages

Beschrijving: De Cure is hier nog een smal beekje, omzoomd door bossages. Ongeveer 150m na de instap volgt een molenstuw die door een gangetje links omvaren kan worden, de stuw zelf is voorzien van een loopdek dat te laag is om onderdoor te kunnen (tijdig links houden). Na de molen wat golfjes en vervolgens sluit het bos zich en versmalt de bedding terwijl het verval toeneemt, een smalle stroomversnelling van 50m WW III volgt direct nadat je een grote rots passeert. De rivier verbreedt zich weer, maar de stroming blijft vlot, er volgt een zeer laag bruggetje dat eventueel links kan worden overgedragen. Hierna neemt het verval af en slingert de Cure zich door de weilanden, wel steeds met een bosrand op de oevers, opletten voor boomversperring en prikkeldraad langs de weiden en een tweede lage brug.

Nataloup - Gouloux

Instap: Pont de Nataloup, net achter de brug of zo'n 100m stroomaf vanaf de rechteroever.

Uitstap: linkeroever bij de Saut du Gouloux of net onder de brug door op de houten stijgen van het restaurant

Moeilijkheid: WW III (4)

Afstand: 3 km

Verval: 8-10

Peilschaal: aan de brug van de D 6 (Pont du Montal), min. 40cm

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Het meest uitdagende traject op de Cure begint vrij tam, maar vanaf ongeveer halverwege, na een vervallen brug, nemen de moeilijkheden toe. Op dit traject bestaan de moeilijkheden vooral uit een aantal drempels met hier en daar een wals erachter; de drempels hebben over het algemeen een duidelijk keerwater ervoor en veelal een poel erna om een eventuele zwemmer weer in de boot te helpen. Het traject eindigt met “Les Sept Tauraux” die langs de linkerkant gevaren kan worden. Het begin van de moeilijkheden is herkenbaar aan een pad dat de rivier doorkruist, mindere vaarders kunnen langs het pad omhoog lopen naar de brug, ongeveer een kilometer. Gevorderden stappen even uit om de eerste moeilijke passage (IV-) zo'n 40m stroomaf te verkennen. Er volgt een kort stuk WW III waarna “les Sept Tauraux” (IV-) zich aandient.

Gouloux - Montal

Instap: Saut du Gouloux

Uitstap: Pont du Montal, rechteroever voor de brug over de D 6 nabij “Chalet du Montal” of op op het voormalige kampeerterrein na de brug

Moeilijkheid: WW II - WW III

Afstand: 5 km

Verval: 7

Peilschaal: aan de brug van de D 6 (Pont du Montal), min 40cm, vanaf 50cm wordt het leuk

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: “Les Sept Tauraux” door velen aangeduid als “Saut du Gouloux” (WW IV-) is langs links te varen, pas op voor het plakwalsje erna. Het traject begint in bosrijke omgeving zonder veel moeilijkheden (bochtstroming, prikkeldraad), het tweede deel van het traject, na zo'n 2 km is duidelijk steiler en verblokte waardoor de moeilijklheden tot WW III stijgen.

Pont du Montal - Pont du Vieux-Dun - Îles Ménéfrier

Instap: Pont du Montal, rechteroever voor de brug over de D 6 nabij “Chalet du Montal” of op het voormalige kampeer terrein na de brug

Uitstap: Vanaf de Pont du Vieux-Dun een aantal kilomers stroomaf tot een bosweg. Eventueel ook bij deze brug of een kleine blokhut een paar 100m verder stroomaf (rechteroever). (Of linkeroever, stroomop van de brug bij Îles Ménéfrier)

Moeilijkheid: WW II - WW III (E2)

Afstand: 5 km tot Pont du Vieux-Dun, 9 km tot Îles Ménéfrier

Verval: 8

Peilschaal: aan de brug van de D 6 (Pont du Montal), min 50cm.

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: matig / geen

Beschrijving: Dit traject loopt grotendeels door een woudkloof, opletten voor hout versperringen dus, verder zijn er twee aandachtspunten voor dit traject:

 • de molenstuw na ongeveer die afhankelijk van de waterstand (normaal links, onder het bruggetje door) te varen is (te verkennen vanuit de boot)
 • een drempel van een ruime halve meter hoog die best langs rechts gevaren kan worden. Eventueel over te dragen door 50m vooraf op de rechteroever uit te stappen.

Een kilometer na Pont du Vieux-Dun neemt verval en verblokking toe tot bijna bij de uitstap.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

Kaart met in- en uitstap punten van de Cure

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
Kaart met in- en uitstap punten van de Cure
1 instap 47.21648º 4.03752º

Instap Rivière Enchantée

2 instapuitstap 47.23714º 4.03735º

Instap / Uitstap Pont de Nataloup

3 construction 47.24436º 4.0559º

Vervallen brug

4 instapuitstap 47.24579º 4.06121º

Instap / Uitstap Saut du Gouloux

5 peilschaal 47.294465º 4.032188º

Peilschaal Chalet du Montal
Aan de linkeroever, stroomaf/onder van de brug.

6 instap 47.294283º 4.032642º

Instap Chalet du Montal

7 stuw 47.30678º 4.01108º

Saut du Vieux-Dun

8 stuw 47.30814º 4.00844º

Molenstuw

9 uitstap 47.313834º 3.998338º

Uitstap pont Le Vieux Dun

10 uitstap 47.33731º 3.97267º

Uitstap Les Iles Ménéfriers

11 camping 47.29183º 4.00958º

Camping Municipal "La Croix Du Chateau"
58230 Dun-les-Places. tel. + 43 (0)3.86.84.62.05

12 camping 47.2745º 4.0915º

Camping Municipal "les Saults Saint-Brisson

beschrijvingen/frankrijk/cure.txt · Laatst gewijzigd: 2024/06/09 15:55 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0