Loire

Algemeen

De Loire is de langste rivier van Frankrijk en ontspringt op een hoogte van 1400 meter aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc. De Loire_(rivier) Loire komt uit in de Atlantische Oceaan. Het water van het bovenste gedeelte van de Loire tot aan Fontauliére wordt totaal afgeleid naar de Ardeche. Dat geldt waarschijnlijk ook voor het onderstaande traject, want dit traject is volgens lokale bewoners alleen bevaarbaar in maart. Dit gedeelte is hierdoor pas bevaarbaar als er door de zijbeken voldoende water wordt aangevoerd, wat meestal het geval is in het voorjaar als de sneeuw smelt en na sterke regenval.

Regio: Allier / Haute Loire, zijrivieren en vermeldingen:

Trajecten

De Loire heeft één wildwatertraject dat heel erg de moeite waard is, hoe kort ook. De Loire heeft in haar bovenloop veel verval, met drempelachtige vervallen en moeilijke nauwe passages. Vanaf Goudet is de rivier een stuk tammer en loopt door een afgelegen open boskloof.

Loire kloof

Instap: Salettes; in het dorpje het plein oversteken en het weggetje naar beneden opzoeken. Bij veel water 8 km hoger bij de brug van de D 16 in de buurt van Issarlès. Bij heel laag water Arlempdes; bij de doorwaadbare plaats in de weg die langs de rivier loopt stroomop van het dorp.

Uitstap: linkeroever bij de camping in Goudet, “Camping Au Bord de l'Eau”

Moeilijkheid: WW III - WW IV (V)

Afstand: 10 km (18 km vanaf Issarlès)

Verval:

Peilschaal: Onder de brug in Goudet, met een waterstand van 40-50 cm onder de brug is het goed te doen. Er is ongeveer 5-10m³ nodig om leuk te kunnen varen.

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Smalle kloof met hier en daar een moeilijke passage. Er is maar weinig water nodig om te kunnen varen en de moeilijke passages kunnen vrijwel allemaal goed worden omgedragen. Het omrijden en/of heen en weer rijden kan lang duren. Niet met hoog water / vloed varen!

km 0
Brug D 16, Issarlès, bij genoeg water hier instappen. Vanaf hier WW II-III in een prachtig landschap.
km 8
Brug N 500, Salettes, hier instappen als het water te laag staat voor de eerste acht kilometer. Vanaf hier, tot april (bewoners, 1994) meestal voldoende water.
km 13
Links Arlempdes, dorp met burcht, hiervoor links monding Méjanne.
km 17
Begin van het zware traject van de Loire, kloofingang grote afstort met verklemmingsgevaar, rechtersteen lijkt onderspoeld, WW IV+ - WW V, hierna lichter WW III-IV.
km 18
Brug Goudet. Einde van de moeilijkheden, na 50 meter op de linkeroever camping. Uitstappunt te bereiken door met de auto direct naar de brug rechts af te slaan naar de camping.

Goudet - Pont de Chadron

Instap: linkeroever bij de camping in Goudet

Uitstap: wegbrug “pont de Chadron” in de D27 (tussen Chadron en Solignac sur Loire, aan de linkeroever loopt een bospad stroomop.

Moeilijkheid: WW II - WW III E1

Afstand: 14 km

Verval:

Peilschaal: Onder de brug in Goudet. Er is ongeveer 5-10m³ nodig om leuk te kunnen varen.

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Dit traject loopt door een afgelegen, open kloof met hier en daar een stroomversnelling of verblokking zonder bijzondere moeilijkheden. Net als in de bovenloop kenmerkende granietrotsen.

Reken op een vaartijd van zo'n 4 uur. Eventueel verlengen tot Cussac-sur-Loire (22km totaal)

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 instap 44.819838º 4.048119º

instap brug D 16, Issarlès

2 instap 44.86055556º 3.96277778º

instap Salettes

3 instap 44.86466667º 3.92847222º

alternatieve instap Arlempdes

4 instapuitstap 44.89125000º 3.92083333º

Instap / uitstap “Camping Au Bord de l'Eau” Goudet

5 uitstap 44.965665º 3.920802º

Uitstap “pont de Chadron”

6 peilschaal 44.88925º 3.92209º

Peilschaal onder de brug (linkeroever)

7 uitstap 44.991248º 3.889946º

Uitstap Cussac-sur-Loire

beschrijvingen/frankrijk/loire.txt · Laatst gewijzigd: 2022/05/16 12:01 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0