Chalaux

Algemeen

De Chalaux is een zijrivier van de Cure. Het Comité Régional de Canoe Kayak Bourgogne publiceert ook de waterlossing van de Cure en de Chalaux op haar website, zoek naar “Lâchers” (Ook te vinden op de website van het toerisme buro en de vissers: Calendrier des lâchers d'eau Morvan 2024). Op dit traject wordt ook (commercieel) geraft door AN, vanuit hun basis aan de westkant van de stuwdam. Gedurende de zomer (zie waterlossingskalender) zijn er dagelijkse waterlossingen, mits er genoeg water is.

Regio: Morvan

Trajecten

Er is één traject te varen; bevaarbaarheid is afhankelijk van waterlossing van de stuwmeren.

Plainefas - Chalaux

Instap: onder de stuw, Barrage de Chaumeçon (volg de D235 vanaf de D6). Vanaf de parkeerplaats kun je nog een stukje een bospad langs de rivier omhoog, maar dat is niet de moeite.

Uitstap: Bij de brug in Chalaux (links) voor de brug is een grote parkeerplaats.

Moeilijkheid: WW III (4) E1

Afstand: 4 km

Verval:

Peilschaal:

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Klassieker met de beruchte “La perte des Veaux”. De Chalaux heeft een paar stevige passages met flink verval, daartussen is de rivier een stuk tammer.

Het traject begint met 500 meter rustig wildwater waarna de “Piscine à bille” (ballenbad) volgt, een stroomversnelling met een drempel en een rots in het midden. Deze kan het best van rechts naar links gevaren worden (om de rots heen/neus naar links). Dan wat kleine stroomversnellingen en vernauwingen en wat rustiger. Hierna volgt een stroomversnelling en opnieuw een drempel, de beruchte “Perte des Veaux” (verdonken kalf). De “chickenroute” gaat hier langs de linkerkant over de rots, de rechterkant gaat door een gat met een beetje zog (de normaal route is makkelijker aan te varen). Hierna een kort rustig stukje waarna opnieuw een drempel volgt, de “Courtibas”, een grote S-bocht over een drempel (verkennen rechteroever). Je kunt keerwater hoppen (rechts, links, evt. nog midden of in één keer naar beneden - dan links houden in de aanvaart. De moeilijkheden zijn nu voorbij, uitstappen bij de brug in Chaleaux.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstappunten van de Chalaux

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstappunten van de Chalaux
1 instap 47.30738º 3.91783º

Instap onderaan de stuwdam
“Barrage de Chaumeçon”

2 parking 47.30846º 3.91796º

parkeren voor de instap

3 uitstap 47.34095º 3.91418º

Uitstap Chalaux

<olmap_mapillarylayer id=“olmap” visible=“false”></olmap_mapillarylayer>

Film

Een video impressie van het afvaart traject van de 2005 EK. Het waterpeil lijkt wat hoger dan met de gebruikelijke waterslossingen.

video impressie van het afvaart traject

beschrijvingen/frankrijk/chalaux.txt · Laatst gewijzigd: 2024/06/09 15:57 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0