Ammer

Algemeen

De Amper is de grootste zijrivier van de Isar en vindt zijn oosprong in het kalkgebergte ten zuiden van Oberammergau, de Ammergauer Alpen, dit is het noordelijkst gelegen alpen massief.

Regio: Beierse Alpen / Karwendel / Allgäu

Trajecten

Er zijn twee trajecten op de Ammer die als wildwater worden beschouwd, maar met name het bovenste is erg de moeite vanwege het landschap en een handvol mooie stroomversnellingen.

Kammerl - Rottenbucher Brücke

Instap: Rechter oever aan het eind van een bosweggetje.

Uitstap: Linkeroever aan de Rottenbucher Brücke aan de weg van Rottenbuch naar Böbing. Let op: Hoogtebeperking 2.70 m voor de poort “Torhaus” van Rottenbuch

Moeilijkheid: WW II - WW III

Afstand: 12 km

Verval: 9

Peilschaal: Peilschaal Peißenberg Peilschaal Peißenberg; toegestaan minimum 72cm/6 m³, LW 80cm, MW 110 cm, HW 150 cm.

Peilschaal Peißenberg LW 80cm, MW 110 cm, HW 150 cm.

Bevaringsregeling: In Saulgrub (vanaf kruising B 23 naar Kraftwerk Kammerl) en aan de Rottenbucher Brücke (uitstap) wordt in de periode van 1 mei en 15 oktober iedere dag de bevaarbaarheid van de Ammer aangegeven middels een rood/groen “stoplicht”, buiten deze periode vaarverbod. Bevaring is toegstaan tussen 9:00 en 17:30. Geen oeverbetreding in verband met verstoring van de Oeverloper (zie: http://www.kajak-channel.de/kajaknews130.htm en http://4-paddlers.com/55/31944747-f5e9-449f-9d99-98d388431f15/0/Ammer_Befahrungsrichtlinie.html) groepsgrootte maximaal 5 boten

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Het traject loopt grotendeels door een (open) woudkloof. Highlights zijn onder andere de “Scheibum” (WW III) gelijk na de instap en de drempels die daarop volgen en het katarakt onder de hoge Echelsbacher boogbrug. Vlak voor het eind zit er een molenstuw die bevaarbaar is middels een glijbaan net links van het midden, vaak is de volgende 100m niet te varen vanwege het ontbrekende, afgetakte water, dat komt na de molengang weer terug. Eventueel hier uitstappen en 200m naar de auto lopen.

0.4 km
Scheibum. Eventueel verkennen bij een “Erstbefahrung”. deze passage bestaat uit een rots richel die de stroming sterk naar rechts trekt (afhankelijk van de waterstand met een wals, WC pot of druk kussen). Direct hierna een anderhalve meter brede doorvaart naar een (uit)zwembad.
0.7 km
Drempel van ongeveer een meter hoog, te varen over het midden of links, met lange hals vanuit het keerwater links te verkennen. Bij hoogwater kan hier een stevige terugloop zitten. Vanaf hier steeds weer kleine drempels en golfpassages.
1.9 km
Schleierfälle links
3.6 km
Houten brug Soiernmühle, voormalig Gasthof (soms open horeca)
6.9 km
links resten van de oude Echelsbacher Brücke, enige verblokking met een duidelijke vaarlijn.
7.5 km
Kleine drempel (evt via links verkennen), over het algemeen aan de rechterkant te varen
7.8 km
S bocht onder de Echelsbacher Brücke, er volgt een katarakt met een afsluitende drempel, vervolgens nog een katarakt met een stevige wals als afsluiter, WW III
11.2 km
Houten brug en stuw met een glijgoot iets links van het midden, vervolgens tot de uitloop van de molengang (± 100m) weinig tot geen water. Eventueel hier uitstappen en de laatste 200m naar de uitstap over de linker oever (privé kliniek) lopen.

Rottenbucher Brücke - Böbinger Brücke

Instap: Linkeroever onder de Rottenbucher Brücke aan de weg van Rottenbuch naar Böbing. Let op: Hoogtebeperking 2.70 m voor de poort “Torhaus” van Rottenbuch

Uitstap: Rechteroever onder de Böbinger Brücke aan de weg van Böbing naar Peißenberg

Moeilijkheid: WW I - WW II

Afstand: 14 km

Verval: 7

Peilschaal: Peilschaal Peißenberg Peilschaal Peißenberg; minimum 75cm, LW 80cm, MW 110 cm, HW 150 cm.

Peilschaal Peißenberg LW 80cm, MW 110 cm, HW 150 cm.

Bevaringsregeling: In Saulgrub (vanaf kruising B 23 naar Kraftwerk Kammerl) en aan de Rottenbucher Brücke (uitstap) wordt in de periode van 1 mei en 15 oktober iedere dag de bevaarbaarheid van de Ammer aangegeven middels een rood/groen “stoplicht”, buiten deze periode vaarverbod. Geen oeverbetreding in verband met verstoring van de Oeverloper (zie: http://www.kajak-channel.de/kajaknews130.htm en http://kajak.at/Fluesse/showall.php?befahr=1&fluss=60)

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving:

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

Kaartje van de in en uitstap punten van de Ammer

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
Kaartje van de in en uitstap punten van de Ammer
1 instap 47.66182º 10.98753º

Instap Kammerl

2 uitstap 47.73627º 10.97463º

Uitstap/Instap Rottenbucher Brücke

3 uitstap 47.77444º 11.05028º

Uitstap Böbinger Brücke

beschrijvingen/duitsland/ammer.txt · Laatst gewijzigd: 2023/04/23 15:45 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0