Lesse

De Lesse ontspringt op een hoogte van 550m op het plateau van Libramont bij Ochamps. De Lesse is een zijrivier van de Maas, de monding is bij Anseremme. In de buurt van Belveaux duikt de rivier ondergronds om via de grotten van Han, een aantal kilometers verder, weer aan de oppervlakte te komen. Een groot deel van de bovenloop valt binnen het “Parc national Lesse et Lomme”, een vogelbeschermingsgebied.

Regio: Ardennen

Zijrivieren en vermeldingen:

Trajecten

Op de Lesse zijn twee standaard trajecten te varen die eventueel aan mekaar kunnen worden geknoopt. Deze trajecten vallen onder Derogatie regeling en Vaarbepaling "Toegelaten in de winter".

Hoge Lesse

Instap: brug over de Lesse aan de N899 tussen Maissin en Transinne; waar de weg vanuit Villance op de N899 uitkomt. Rechteroever, stroomaf van de brug.

Uitstap: 'Pont des Barbouillons' over de Lesse, tussen Daverdisse en Sechery (Redu). Linkeroever stroomop van de brug.

Moeilijkheid: II/III

Afstand: 8.5 km

Verval: 9

Peilschaal: minimaal 70 cm op de peilschaal van Maissin (L7680), of minimaal 75cm op de peilschaal van Resteigne (L5021)

Bevaringsregeling: dit is een Derogatie regeling traject

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: De Lesse loopt op dit traject vrijwel geheel door het bos in een hier en daar diepe vallei. De sleutelpassages zoals de “Boule d'Or” en de “Virée Jaiffe” zijn goed te overzien. vanaf de monding van de Our neemt het debiet toe en volgen, zeker met hoog water, een aantal grote golvenpassages.

Alternatieve uitstap, ongeveer halverwege, is in Lesse. Daar bevindt zich een weide waar een picknickplaats is ingericht met parkeerplaatsen. Er ligt ook een houten voetgangersbrugje over de rivier. Als je hier uitstapt mis je wel een aantal van de mooiste passages, waaronder de “Wasmachine”.

2.5 km
“Boule d'Or”
4.2 km
Doorvaart door Lesse, eventueel instap of uitstap bij de picknick weide
5.7 km
monding van de Our
6.5 km
“Virée Jaiffe”
7.2 km
Wasmachine

Midden Lesse

Instap: 'Pont des Barbouillons' over de Lesse, tussen Daverdisse en Sechery (Redu). Linkeroever stroomop van de brug.

Uitstap: wegbrug in Chanly, rechteroever stroomop van de brug.

Moeilijkheid: I/II

Afstand: 8 km

Verval:

Peilschaal: 80 cm Daverdisse (max. debiet 14 m³/s ≅ 95cm)

Bevaringsregeling: Vaarbepaling "Toegelaten in de winter"

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Alternatieve instap/uitstap aan de brug over de Lesse, langs de weg 'Route Pierre-Napoleon Bonaparte', tussen Daverdisse en Halma-Neupont, bevindt zich de passerelle Maria, linkeroever. Het traject loopt voor het eerste deel door het bos, de laatste paar kilometer is het meer een weidebeek. In het laatste deel zijn een tweetal stuwen die in de regel bevaarbaar zijn maar wel even bekeken moeten worden. De eerste stuw kan omvaren worden door ongeveer 200m voor de stuw een kanaaltje rechts te nemen. De stuw bij Chanly heeft een vistrap aan de linkerkant, dus helemaal links moet je niet zijn. Chanly is de laatst toegestane uitstap, doorvaren naar bijv. Belvaux is niet toegestaan. In het verleden werd er een slalom wedstrijd gevaren op het stuk tussen Belvaux en de grotten van Han waar de Lessen ondergronds verdwijnt (in Han komt de rivier weer naar buiten), hier is onder andere de befaamde “stootbloksprong” te vinden.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uistapplaatsen aan de Lesse

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uistapplaatsen aan de Lesse
1 instap 49.9780098º 5.1839387º

Instap Faux Mayaux; Maissin

2 instapuitstap 49.99199º 5.15449º

Uitstap Lesse

3 instapuitstap 50.0117497º 5.1287857º

Instap/uitstap Pont de Barbouillons; Daverdisse

4 peilschaal 50.040468º 5.128333º

peilschaal Daverdisse
peilschaal

5 instapuitstap 50.043715º 5.137397º

Instap/Uitstap “passerelle Maria”
aan de Route Pierre-Napoleon Bonaparte

6 stuw 50.057172º 5.140380º

Stuw

7 stuw 50.077329º 5.150118º

Stuw Chanly

8 uitstap 50.078668º 5.153411º

Uitstap Chanly

beschrijvingen/belgie/lesse.txt · Laatst gewijzigd: 2024/02/06 12:52 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0