Mapillary sequenties, open kaart met foto series

Vrijwel iedereen die een beetje gebruik maakt van zijn computer of smartphone is bekend met de streetview Streetview foto's van Google. Sinds kort worden daar bevaarbare waterwegen aan toegevoegd zoals de grachten van Amsterdam. Niet bevaarbare waterlopen zullen nog wel even op zich moeten laten wachten… of niet?

Sinds eind 2013 timmert Mapillary uit Malmö in Zweden aan de weg met een “crowd sourced” variant waarvoor voor verschillende mobiele platforms (Android, Apple, Windows, Kindle) een gratis “app” wordt geleverd om foto's te maken en te uploaden naar de website. Het gebruik van de mobiele apps is buitengewoon eenvoudig en er is alleen even een registratie met een geldig email adres nodig om ze te gebruiken.

Echter ook andere foto (en film en gps) toestellen zijn te gebruiken om foto's te maken en toe te voegen aan de verzameling; op de blog staat een uitleg voor gebruik van de Garmin Virb en ook de GoPro is met succes gebruikt. Belangrijk voor actioncams is een timelapse functie die op een vast interval een foto maakt daarnaast een ingebouwde gps of een losse tracker (al te koop vanaf zo'n € 30).

Als je niet zo'n fancy actiecamera hebt maar een gewoon fototoestel is het iets meer werk. Hoe ziet dat er uit? Onderstaande sequentie van de Erft heb ik een ruime week geleden gemaakt met een eenvoudige waterdichte compactcamera die ik al jaren gebruik (Pentax Optio WPi) en een simpele, relatief goedkope, GPS tracker (Gisteq Photo Trackr DPL900). De foto's zijn uit de hand gemaakt.

Met het script in de code repository op Github kun je vrij eenvoudig de foto's geocoderen en van een (noodzakelijke) kijkrichting (kompas) voorzien. Vervolgens uploaden via de website of met behulp van een ander script uit bovengenoemde verzameling en voila. Hierna kun je de track nog even fine tunen met behulp van de online editor en eventueel nog gezichten blurren, het resultaat is een dag later doorgerekend en klaar voor gebruik.

blog/2014/0901_mapillary_sequenties_open_kaart_met_foto_series.txt · Laatst gewijzigd: 2020/10/18 12:33 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0