Berninabach

Algemeen

De Berninabach (Ova da Bernina, Morteratschbach) is een rechterzijrivier van de Inn (En).

Regio: Overzicht van de regio's

Trajecten

De Berninabach is een rechter zijrivier van de Inn en mondt hierin uit bij Samadan. Het laatste gedeelte van de rivier wordt meestal Flazbach genoemd. Eén van de belangrijkste toevoerbeken is de Morteratschbach. Deze vindt zijn oorsprong als gletsjerbeek op de Morteratsgletsjer op een hoogte van 2020 meter. De bovenloop biedt over een kort (1,5 km) trajekt extreem wildwater met een verval van 70 , WW V zonder keerwaters. Hierna volgt een dubbele waterval die onbevaarbaar is en waar al twee doden zijn gevallen bij vaarpogingen. Dit trajekt is alleen bevaarbaar bij laag water. Koude dagen in de late zomer en in de herfst. Na de waterval mondt de Morteratschbach uit in de van rechts komende Berninabach. De moeilijkheid neemt af tot WW II-IV met een verval van 18 -15 . Vanaf hier het gehele jaar bevaarbaar, beste tijd juni en juli.

Monteratsch - brug weg Zernez - St. Moritz

Instap: Parkeerplaats van Monteratsch, bij brug op de weg naar de Berninapas.

Uitstap:

Moeilijkheid: II-IV

Afstand: 9.5km

Verval: 18‰

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed matig geen

Beschrijving:

km 0
Parkeerplaats van Monteratsch, bij brug op de weg naar de Berninapas. Te bereiken door vanaf de hoofdweg richting Berninapas de richting te volgen naar Morteratsch. De brug bevindt zich bij een kiezelwinning en direkt naar de brug bevindt een hoge stromingsremmer, eventueel bevaarbaar, rechts makkelijk te omdragen. Er volgt WW III in een brede kiezelbedding.
km 3
Kiezelwinning, drie meter hoge onbevaarbare stuw, links omdragen, oppassen voor baggerkabels.
km 3,9
Kleine brug bij de eerste huizen van Pontresina
km 5
Toename van de moeilijkheden over 500 meter. Verblokking met veel verval, WW III-IV.

Oppassen wanneer een houten brug en de wegbrug van de N29 zichtbaar worden, hieronder drempel met schuine wals. Hierna direkt rechts het keerwater invaren en aanlanden. Eventueel uitstappunt. Situatie bij het aanrijden al goed in je opnemen. Vijfentwintig meter na de brug volgt de onbevaarbare kloof van Pontresina. Kentering in bereik van de brug levensgevaarlijk!!! De kajaks moeten tot de volgende brug omgedragen worden.

  • DKV 2 428
  • Kajakfahrten zwischen Donau und Inn 140
beschrijvingen/zwitserland/berninabach.txt · Laatst gewijzigd: 2013/08/08 11:29 door 127.0.0.1
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0