Reinbach (Reiner Bach of Riva)

FIXME
De beschrijving en de kaart zijn onvolledig

Algemeen

De Reinbach (Reiner Bach of Riva) is een zijrivier van de Ahr (Ahrn of Aurino) en ontstaat bij Rein in Taufers door de samenvloeiing van een tweetal beekjes. De Reinbach is vooral bekend vanwege de drie watervallen in de buurt van Winkel bij Sand in Taufers met hoogtes van zo'n 50 meter voor de bovenste twee en een meter of 15 voor de laagste. De bovenste van de drie watervallen is overigens niet van natuurlijke oosprong, maar onstaan door gedeeltelijke afleiding van het water ten behoeve van een HE centrale.

Regio: Pustertal (Val Pusteria)

Trajecten

De Reinbach heeft slechts een kort bevaarbaar traject, de rest is voorbehouden aan waterval piloten.

Waterval katarakt

Instap: bij de parkeerplaats stroomaf van de stuwdrempel

Uitstap: direct na het katarakt

Moeilijkheid: WW IV

Afstand: 0 km

Verval:

Peilschaal:

Bevaringsregeling: vaarbepalingen Pustertal

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Ongeveer 2 kilometer stroomop van de grote watervallen bevind zich een mooie vallencombinatie aan die de moeite waard is als je in de buurt bent. Om er te komen volg je de weg op de rechteroever tot een kleine parkeerplaats, vanaf hier te voet de passage verkennen. De hoofd vaarlijn voor de passage is midden-rechts met de laatste drempel rechts. De eerste 7m val boofen over het kussen, de volgende over de rotsplaat boofen of helemaal links doorvaren. Zorg voor een degelijke afzekering beneden! Uitstap rechts, te voet omhoog naar de auto.

dubbele waterval langs de weg (Toblerbrucke)

Instap: voor de drempel

Uitstap: na de val

Moeilijkheid: WW V - WW VI

Afstand: 0 km

Verval:

Peilschaal:

Bevaringsregeling: vaarbepalingen Pustertal

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Deze waterval wordt maar weinig gevaren, bij de ingangsdrempel moet men zich ver op de rechter steenplaat schuiven om de stenen in het onderwater te ontwijken. In de eerste pool oppassen voor de stroming die tegen de rechterwand drukt, om te voorkomen dat de bevaring van de tweede trap mislukt. De beste vaarlijn voor de tweede trap is midden-rechts, er zit een auto-boof in de waterval. Ook de tweede pool is van grote blokken voorzien; zeker niet teveel naar links varen.

Beneden Reinbach

Instap: onder de grote waterval

Uitstap: brug na de monding in de Ahr

Moeilijkheid: WW III - WW IV

Afstand: 1 km

Verval: 173

Peilschaal:

Bevaringsregeling: vaarbepalingen Pustertal

Oeverondersteuning: matig geen

Beschrijving: De instap is in de poel van de grote Reinbach watervallen, het traject begint meteen met snel en sportief wildwater. Na de monding in de Ahr (Ahrn of Aurino) is al snel de uitstap bereikt, eventueel doorvaren op de beduidend minder moeilijke Ahr (Aurinum sectie)

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstap punten van de Reinbach

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstap punten van de Reinbach
1 instap 46.91724º 11.98405º

Instap onder laatste waterval

2 uitstap 46.91263º 11.96415º

Uitstap brug na de monding in de Ahrnbach

beschrijvingen/italie/reinbach.txt · Laatst gewijzigd: 2022/06/14 08:27 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0