Werplijn: materiaal en gebruik

Verschillende typen

Er zijn een aantal verschillende typen werplijnen die zich onderscheiden in de “verpakking”.

  • klassieke werpzak De oervorm van de werpzak, is er in veel verschillende uitvoeringen die vooral het inpak gemak dienen.
  • platte tas Een minder gangbare, platte, variant die vooral handig is als je een grote zak op de schouders van je zwemvest hebt.
  • banaan De banaan die om de buik (onder of boven het spatzeil) kan worden gebonden; handig want je hebt 'm altijd bij je als je uitstapt.

Materiaal van het touw

Meest gangbaar zijn drijvende, gevlochten touwen in een opvallende (geel) kleur, dit is meestal polypropyleen. Dit is de beste optie omdat het een lichte constructie is die relatief sterk1) is. Een tweede soort die je tegenkomt zijn kern-mantel touwen van verschillende materialen 2), deze zijn duurzamer (slijtvaster), rekken minder, hebben (voor dezelfde dikte) een hogere breeksterkte), maar zijn meestal iets zwaarder en hebben minder drijfvermogen.

Een lus of geen lus?

Een lus is handig vastpakken, zeker met koude handen, maar een lus die te groot is biedt de mogelijkheid tot verstrengeling doordat er een hele hand doorheen kan. Als je kiest voor een lus (zowel aan het zak-einde als aan het werp einde) moet die niet zo groot zijn dat daar makkelijk een hand doorheen kan.

Extra materiaal

Handig om bij een werplijn te hebben zijn:

  • HMS snaplock karabiner grote karabiner met draadsluiting Eén of twee karabiners met een ruime opening, zgn. “HMS”. Let erop dat de uitvoering met aluminium schroefsluiting de neiging heeft om vast te gaan ziten, een bronzen snaplock of gewone sluiting heeft dat niet.
    Maak deze niet aan het werp einde van de zak vast, dan gooi je iemand een oog uit!
  • Eén (of twee) reepschnur lussen (“Prusik touw”) of een bandschlinge van ongeveer een meter tot twee meter doorsnee
  • kleine katrol Een kleine katrol

Dit zijn zaken die vooral van pas komen om een vastzittende boot te bergen. Je kunt er een zgn. Z-drag mee bouwen waardoor je veel meer kracht uit kunt oefenen.

Overbrengingsverhoudingen

Met behulp van de pulleys, karabiners en prusiks kunnen takelconstructies gemaakt worden die ervoor zorgen dat je minder kracht hoeft uit te oefenen in het geval van hijs of trek situaties, bijvoorbeeld bergen van een gepinde boot. Onderstaande diagram 3) geeft de winst weer van die constructies.

Overbrengingsverhoudingen van takel constructies

Onderhoud

Eigenlijk net als met je andere kanospullen. Al het materiaal spoelen met schoon (kraan)water, uit de zon drogen en droog en losjes opbergen. Van de karabiners even de scharnierpunten met een beetje siliconen spray inspuiten (goed afvegen daarna!)

Dr. Throwline

De inmiddels 20 jaar oude, klassieker, “Dr. Throwline” van Horst Fürsattel 4) is nog steeds een absolute must om te zien.

Meer informatie

Andere aanraders om een door te lezen/bekijken:

Opmerkingen en aanvullingen

1)
breeksterkte zo'n 1000kg
2)
polypropyleen, nylon, Dyneema
4)
idd. die van ºhf
HF logo
veiligheid/werplijn_gebruik.txt · Laatst gewijzigd: 2021/12/31 12:10 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0