Wildwaterkleding getest

Wat trek je aan als je (wildwater) gaat varen? Hoe blijf je warm en beschermd? De Alpiner Kajak Club (AKC), een Duitse vereniging die voornamelijk bestaat uit leden met zeer veel wildwater ervaring heeft eind verleden jaar de proef op de som genomen en een aantal gangbare uitrustingen getest op het Eiskanal in Augsburg. Aanleiding was de verdinking van een van de leden, gekleed in onder andere een cagdeck en droogbroek. Het vollopen van het cagdeck heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld in de onderkoeling en verdrinking.

Om een zwempartij in een smeltwater rivier te simuleren hebben de deelnemers eerst een sprintje moeten trekken waarna ze meteen het 3,6° kouwe water in doken om door de Waschmachine heen naar de finish steiger te zwemmen. Alle zwemmers waren uitgerust met thermometers op buik, oksel en dijbeen om de afkoeling direct na het zwemmen te meten. Overigens hebben niet alle zwemmers het doel gehaald…

De aanbeveling van de AKC is om de combinaties (en vooral de combinatie met een droogbroek) met een cagdeck te vermijden omdat die in een zwempartij meestal omhoog schuift en vol ijskoud water loopt (meer als 6° temperatuurdaling in de oksel na 2 minuten zwemmen). De aanbevolen kleding op koud water bestaat uit een neopreen long john met daarover een droogpak of droogjack.

Het complete verhaal is hier als brochure te downloaden. (of hier lokale kopie)

veiligheid/kleding.txt · Laatst gewijzigd: 2013/08/08 11:29 door 127.0.0.1
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0