Stªrt pagina

Welkom op wild-water.nl, een project van Mark. Ooit, begin 2007, begonnen als verzameling links en fotoalbums is deze wiki uitgegroeid naar een platform om rivier beschrijvingen voor en met wildwater-kanoërs te verzamelen en te delen. Daarnaast dient de site ook als ontwikkel en test omgeving van een aantal zelf gebouwde modules voor de software van de website.

Hoofdstukken in deze wiki

Laatste updates beschrijvingen

Recent aangepaste pagina's onder Rivier Beschrijvingen

Blog

Hoge Lesse 14 december, 84cm (Maissin)

Met een waterstand van 84cm op de peilschaal van Maissin (ruim boven een meter in Daverdisse) hebben we vorig weekend de Hoge Lesse gevaren. Met hier en daar nog wat sneeuw op de oevers en de boomtakken was het fris, maar erg mooi, vooral als de zon af en toe door de mist prikt.

peilschaal verloop van de Lesse in Maissin, 84cm op 14 december

Na het afvaren van de Lesse zijn we nog even een paar keer de Vresse (Ry du Moulin) afgestormd.

Geotag (locatie) voor:

Hoe doe je dat: een gepinde boot bergen

In deze ruim 10 minuten durende film worden een aantal technieken getoond om gepinde kano's en kayaks te bergen.

De techniek om met behulp van twee lussen (hier bandschlingen, maar touw werkt ook) een stevige constructie te maken om voldoen de kacht te zetten om een kayak vrij te trekken had ik nog niet eerder gezien 1) en ook de techniek om met een smalle bandschlinge om de kuiprand te werken ziet er goed uit. De sleur methode met twee lijnen2) waarbij de ene lijn gebruikt wordt om de voortgang die behaald wordt met de tweede lijn te behouden ga ik ook eens uitproberen; het ziet er makkelijker en sneller uit dan het opzetten van een complete “Z-drag”.

Belangrijke zaken om in de gaten te houden als je een vastzittende boot moet bergen zijn:

  • Benader de boot bij voorkeur van de stroomaf kant, dat is doorgaans veiliger en je hebt mogelijk voordeel van een zwakkere stroming verookzaakt door de boot. Let wel op dat de boot niet alsnog vrij spoelt en je meesleept.
  • Zoek van tevoren een ontsnappingspad voor het geval dat de boot onverwachts loskomt of het toch niet helemaal gaat zoals je bedacht hebt.
  • Zorg dat je contact houdt met de boot, hetzij fysiek met hand of ander lichaamsdeel, hetzij visueel, zodat je het meteen door hebt als de boot beweegt.
  • Maak (bij voorkeur vooraf aan de berging) een vang- of stuurlijn aan de boot om deze onder controle te houden.
1)
rond 7:00 min. in de film
2)
rond 9:30 min in de film
start.txt · Laatst gewijzigd: 2018/03/09 11:30 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0