Savinja

Algemeen

De Savinja is een zijrivier van de Sava en is de grootste rivier van de Steiner Alpen, een bergkam van de zuidelijke Kalkalpen. De Savinja ontspringt hoog in de Logarska dolina waarna ze zich via de 90 m hoge Rinka watervallen naar beneden laat storten in de Jezera en doorstroomt als Savinja.

Regio: Steiner Alpen

Trajecten

“Geheimtipp” net over de oostenrijks grens biedt de Savinja voor ieder wat wils. Na Radmirje biedt de Savinja nog zo'n 40 km rustig stromend water.

Luce - Struge

Instap: Een grindplak aan weg 428 op de linkeroever, net stroomaf van het dorp

Uitstap: Net stroomaf van de wegbrug in Struge op de rechteroever

Moeilijkheid: WW III-IV (V-)

Afstand: 3 km

Verval:

Peilschaal: Nazarje

Invalid Link
LW/MW/HW:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving: Nadat de Lucnica bij de hoge stuw in Luce een flinke aanvulling op het debied geeft verbreed de rivier zich even in een grindbedding, als het verval weer toeneemt volgt vrij snel het “katarakt van Luce” (WW IV), een pittig verblokte stroomversnelling, die aangekondigd wordt door een groot rotsblok met een “steig”. Na 500 m volgt een aardverschuiving op de rechter oever waarna in de volgende bocht naar rechts het moeilijkste deel (WW IV - V) van de Savinja. Sterk verblokt en met veel verval denderd de rivier hier naar beneden. na zo'n 50 m volgt nog een drempel met scherpe stenen in het onderwater samen met een drukwand. De hele passage kan via de rechetoever verkend en eventueel overgedragen worden. Verder stroomversnellingen zijn makkelijker, maar het blijft opletten voor boomversperringen. De 2m hoge stuw aan het begin van Struge heeft vanaf MW een gevaarlijk zog, maar is goed om te dragen (links).

In tijden van sneeuwsmelt kan er zo'n vijf kilometer stroomop van Luce ingestapt worden, op dit extra stuk bevindt zich een klem gevaarlijke passage met onderspoeling.

Struge - Ljubno

Instap: Net stroomaf van de wegbrug in Struge op de rechteroever

Uitstap: Linkeroever, bij de tweede brug die het dorpscentrum ontsluit, aan de promenade

Moeilijkheid: WW II - WW III

Afstand: 9.5 km

Verval:

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving: Een stuk tammer dan het voorgaande traject met licht verblokte stroomversnellingen en golventreinen. Na enkele kilometers varen wordt het “holzwehr” (2m hoge stuw) bij Ljubno bereikt, overdragen links of varen na verkenning, eventueel via de vistrap rechts. In Ljubno zijn nog twee drempels die afhankelijk van de waterstand een zog kunnen opbouwen.

Ljubno - Radmirje

Instap: Linkeroever, bij de tweede brug die het dorpscentrum ontsluit, aan de promenade

Uitstap: Linkeroever bij Sportzentrum Prodnik, Let op: privé terrein.

Moeilijkheid: WW II (III)

Afstand: 3 km

Verval:

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving: In Ljubno zijn twee drempels die afhankelijk van de waterstand een zog kunnen opbouwen. Op dit traject matige stroomversnellingen en golventreinen. Kort voor de brug in Juvanje wacht nog een kleine verrassing, een verblokt verval (WW III). Rechts na deze brug is een mogelijke uitstap, anders 3 km doorvaren over eenvoudig wildwater tot Radmirje, na de brug is er mogelijkheid tot uitstappen.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

Kaart met de in- en uitstap punten van de Savinja

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
Kaart met de in- en uitstap punten van de Savinja
1 instap 46.355278º 14.748333º

Instap Luce

2 instapuitstap 46.365556º 14.773333º

Instap / uitstap Struge

3 instapuitstap 46.340000º 14.834167º

Instap / uitstap Lubno

4 uitstap 46.328611º 14.860556º

Uitstap Radmirje

5 peilschaal 46.320911º 14.949903º

Peilschaal Nazarje

beschrijvingen/slovenie/savinja.txt · Laatst gewijzigd: 2020/10/18 12:33 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0