Hinterwildalpenbach

Algemeen

De Hinterwildalpenbach is een zijrivier van de Salza die over een kort stuk te varen is.

Regio: Steiermark

Trajecten

Hinterwildalpen - Salzamonding

Instap: langs de weg naar Hinterwildalpen, bij de brug net stroomaf van Hinterwildalpen of bij de samenvloeiing nog iets verder stroomaf

Uitstap: bij de brug naar de Wildalpen camping net voorbij de monding in de Salza

Moeilijkheid: WW III - WW IV

Afstand: 4-6 km

Verval: 23

Peilschaal: Er is redelijk wa regen nodig voor het bovenste stuk, vanaf de brug naar de “Waldsauna” is er vaker genoeg water.

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: goed

Beschrijving: Grotendeels kunstmatig wildwater en dat in de Alpen. de Hinterwildalpenbach is, op de laatste kilometer na, volledig gekanaliseerd en van stroming remmende drempels voorzien, 70 stuks in hoogte variërend van 10 cm tot 3 m. Met name de hogere drempels kunnen bij wat meer water een zog vormen, een snelle, volumineuze (en stevige) boot is dus aan te raden.

Alle drempels zijn goed vanaf de weg te verkennen, wat af en toe nodig is om te controleren of er geen hout in steekt. Soms is de beek ook overwoekerd door struikgewas waardoor het moeilijk is de juiste doorgang te zien. De drempels in het lagere deel van het traject zijn vaak wat moeilijker om te varen en hebben vooral de laatste tijd wat vaarders uit de boot doen komen. Eventueel varen met werplijn begeleiding vanaf de kant.

De eerste serie drempels dient zich vrij snel na de instap al aan, als deze goed te/ge-varen zijn is dat een goeie indicatie voor de rest van het parcours. Hierna volgt een iets minder steil stuk waarin af en toe flinke verblokking aanwezig is. Na een drietal kilometer neemt verval en aantal drempels weer toe waarna ongeveer een kilometer voor de monding nog een korte, verblokte woudkloof (tot WW IV) volgt. Na de woudkloof nog een flinke serie drempels om het traject af te sluiten.

let op: De laatste drempel is volledig onderspoeld en daardoor levensgevaarlijk. originele melding 4-Paddlers

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstap punten van de Hinterwildalpenbach

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstap punten van de Hinterwildalpenbach
1 instap 47.6521º 14.9693º

Instap Hinterwildalpen

2 uitstap 47.6657º 14.9871º

Uitstap Salza, bij de brug naar de Wildalpen camping

Video

beschrijvingen/oostenrijk/hinterwildalpenbach.txt · Laatst gewijzigd: 2022/06/14 08:32 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0