Breitach

Algemeen

De Breitach is een zijrivier van de Iller en ontstaat in Baad door het samenvloeien van een drietal kleine beekjes, de Turabach, Derrenbach en Bärguntbach.

Regio: Beierse Alpen / Karwendel / Allgäu]] (Kleinwalsertal)

Trajecten

De Breitach biedt een tweetal trajecten die worden gescheiden door een onbevaarbare doorbraak kloof, de "Breitachklamm", deze kan eventueel via een “steig” worden gewandeld. De Breitach heeft water in het voorjaar als de sneeuw smelt en 's zomers na hevige regenval.

Hirschegg - grenspost Walserschanze

Instap: Brug bij Hirschegg of alternatief een stukje stroomop bij het “Kieswerk” (grind winning) van Mittelberg

Uitstap: Vóór het begin van de onbevaarbare (X) kloof. Vanaf hier de boten in ongeveer 15 min. naar de Gaststätte aan de grensovergang dragen

Moeilijkheid: WW III - IV

Afstand: 9km

Verval: 19

Peilschaal: LW/MW/HW: 35cm / 50cm /80cm op peilschaal Breitach/Tiefenbach

peilschaal Breitach/Tiefenbach, LW/MW/HW: 35cm / 50cm /80cm

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Dit traject begint rustig en bouwt de moeilijkheden langzaam op naar WW III tot aan de wegbrug bij Rietzlern. Zo'n 400m na de brug is een waterzuivering, waarna 300 m verder de zwaarste passages van dit traject volgen, de “Bauhaus katarakten”. Het eerste bestaat uit een vrij onstuimig S-vormig katarakt dat uitloopt in wat kleine drempels en walsen, kort daarop volgt het tweede Bauhaus katarakt. Hierna loopt de Breitach door met leuke golventreinen en verblokkingen.

Na de monding van de Schwarzwasser van links, onder de hoge wegbrug van Westeg naar Schwende , begint het mooiste deel van dit traject, de “Schwendeschlucht” (WW II - IV). Aan het begin van deze kloof zit een mooie drempel die het best in het midden gevaren kan worden. Vlak voor de uitgang volgt nog een tweede drempel, het “Fischerloch”. In deze laatst drempel zit een rotsblok dat links een sifon verstopt, verkennen rechts. Hierna opent de kloof zich en gaat het als voorheen verder. Tot aan de uitstap volgen nog wat moois golfpassages en verblokkingen waaronder het “Waldhauskatarakt”. Let op; direct voor de uitstap zit nog een pittige stroomversnelling. Na de uitstap volgt de onbevaarbare “Breitachklamm” waar je alleen met hulp van buiten uit kunt klauteren.

Breitachklamm - monding

Instap: ongeveer 100m de bosweg af aan het eind van de Breitachklamm

Uitstap: rechteroever, parkeerplaats bij de brug over de Iller in Fischen. NB betaald parkeren

Moeilijkheid: WW II - III

Afstand: 12 km

Verval: 6

Peilschaal: zie boven

Bevaringsregeling: geen

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Tot aan de samenvloeiing met de Trettach en de Stillach komt men een (bij laag en midden water rechts te varen) stuw tegen en een paar kleine drempels. De routes voor de drempels zijn vaak pas op het allerlaatst te zien, maar vanaf het fietspad dat vanaf Oberstdorf langs het onderste deel van het traject loopt de rivier loopt goed te verkennen. Als de drie beken zich hebben samengevoegd gaat het geheel zonder bijzondere moeilijkheden verder als Iller richting Donau. Een klein punt van aandacht is nog de glijgoot halverwege na een brug, deze wordt ruim van te voren aangekondigd.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

In- en uitstap punten van de Breitach

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
In- en uitstap punten van de Breitach
1 instap 47.3364º 10.1694º

Instap Hirschegg

2 uitstap 47.3879º 10.2264º

Uitstap voor de Breitachklamm

3 instap 47.4041º 10.2312º

Instap na de Breitachklamm

4 uitstap 47.4598º 10.2796º

Uitstap Fischen

5 peilschaal 47.41217º 10.24389º

peilschaal Breitach/Tiefenbach

beschrijvingen/oostenrijk/breitach.txt · Laatst gewijzigd: 2022/06/14 08:30 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0