Senouire

Algemeen

De Senouire voert het water af van het plateau Vhaise-Dieu en ze mondt van rechts uit in de Allier net voor Brioude. Het is een klein riviertje dat grotedeels door het bos loopt. Bezienswaardig is het dorpje Lavaudieu (nb. autovrij). Na de samenvloeiing met de Doulon stroomaf van Domeyrat wordt het een stuk interessanter.

Regio: Allier / Haute Loire

Trajecten

Paulhaguet - Monding

Instap: einde van het dorp Paulhaguet

Uitstap: Club de Canoë-Kayak de Brioude in Brioude, Plan d'eau de la Bageasse, linkeroever Allier. Alternatief bij de “pont Romain”, rechteroever

Moeilijkheid: WW II - WW III (X)

Afstand: 12 km

Verval:

Peilschaal: te varen vanaf ~4 m³/s

Bevaringsregeling: Onbekend

Oeverondersteuning: geen

Beschrijving: Instappen aan het einde van het dorp Paulhaguet, er volgt WW II-III. Het is ook mogelijk om in Lavaudieu (zes kilometer stroomafwaarts van Paulhaguet) te beginnen. In Lavaudieu zit een doorwaadbare plaats / overstromings weg / sifon (WW X) met grote buizen; die overgedragen moet worden. De kleine stuw 200m hierna kan in het midden gevaren worden (niet over de vistrap). Er volgt WW III met blokken (slalom) en daarna een kalmer stuk. Dan volgt de “Rapide de l'Ancien Barrage” (WW III) die kan evt via pad links verkend worden; het is een vervallen(de) stuw met golven. Als het daarna kalmer wordt splitst de rivier in 2 armen, rechts zou goed moeten gaan.

Bij de monding doorvaren naar de overkant van de Allier en uitstappen bij de “Club de Canoë-Kayak de Brioude” of iets eerder bij de rechteroever van de “pont Romain” in een klein landweggetje (scheelt behoorlijk tijd met de shuttle, maar kan moeilijk te vinden zijn). Na de uitstap op de Allier volgt een stuw (net voor de spoorbrug) die meestal niet te varen is.

Opletten voor hout.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
1 instap 45.20957º 3.502509º

FIXME Instap Paulhaguet

2 instap 45.262757º 3.456161º

Instap Lavaudieu (overdraag plaats/sifon) (WW X)

3 uitstap 45.277087º 3.410395º

Pont Romain

4 uitstap 45.27735º 3.40721º

Club Canoë-Kayak de Brioude aan de Allier

beschrijvingen/frankrijk/senouire.txt · Laatst gewijzigd: 2022/05/16 12:00 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0