Oker

Algemeen

De Oker is een zijrivier van de Aller en de meest noordelijke wildwater rivier van Duitsland. De rivier ontspring op de flanken van de Bruchberg, de op twee na hoogste berg van de Harz

Op de site http://www.rainriders.de/ is een kaartje en animatie te zien met licht en waterstanden. Waterstanden worden gepubliceerd door Harzwasser en zijn in de regel 's ochtends vroeg en laat in de middag, in tegenstelling tot oudere berichten is er tegenwoordig op zondag ook vaak water vanaf 10 uur.

Regio: Harz

Trajecten

Op de Oker zijn twee bevaarbare wild water trajecten. Het bovenste traject is het standaard traject en kan veel vaker gevaren worden; hoewel volledig afhankelijk van de aflaat van de centrale, gangbare waterlossing is van 9:00 tot 13:00 uur. Het onderste deel biedt technisch WW III - WW IV met nauwe, niet altijd “clean” te varen doorgangen, boomversperringen en een aantal bevaarbare stuwen. Het benedenloop traject kan eigenlijk allen gevaren worden als de stuwmeren overlopen en de sneeuw smelt of het heel erg veel heeft geregend, een zeldzame samenloop, maar het komt voor. Een paar dagen in het jaar wordt er vanaf het stuwmeer water gelost op het hele traject, meestal net genoeg om te kunnen varen.

Centrale - "Nachstaubecken"

Instap: Instappen tegenover de HE centrale via de glijbaan (Romkerhall), voor de liefhebbers is er in de uitloop van de centrale een speelwals.

Uitstap: bij de trap in het stuwbekken (als de waterstand dit toelaat)

Moeilijkheid: WW III - WW IV-

Afstand: 2km

Verval: 3‰

Peilschaal: telefonisch Kanuhotline van Harzwasserwerke +49 5326 908300

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Gelijk na de uitstroom van de centrale vormt zich de “Kraftwerkswalze”, een uitstekende rodeo plek waar jaarlijks wedstrijden zijn. Hierna gaat de rivier onder een paar bruggen door waarna zich de eerste moeilijke passage aandient (“Saure Helene”); een groot blok in het midden van de rivier. Vervolgens een kalmer stukje afgesloten door een gebouwde speelplek. Dan een klein verval (“wilde Wilfried”) vlak voor een eilandje. Hierna komt de “Elefantenfüße” passage, een uitgelezen plek voor loops, en dan begint het slalom parcours, waarin ook een aantal klem gevaarlijks stukjes. Zwemmen is op dit stuk echt een afrader! Als het uitloop bekken nog niet is volgestroomd staat er een mooie speelwals als afsluiter van het traject.

Saure Helene
Een grote steen middenin de stroming
Wilder Wilfried
Een verblokte drempel
Elefantensteine
Loop gat
kakaowalze
Een (voor de liefhebbers speel-) wals
Slalom acht
opletten voor verklemming in de middelste doorvaart
hexenritt
deze naam spreekt voor zich
Geisterbahn
idem..

Benedenloop (Nachstaubecken - Oker)

Instap: aan de voet van de stuwdam

Uitstap: eerste wegbrug (498) stroomop van Oker

Moeilijkheid: WW III - WW IV

Afstand: 5km

Verval: 16

Peilschaal:

Invalid Link
vanaf 7 m³ is het onderste deel te varen

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving: Dit traject is een stuk pittiger dan het bovenste wat duidelijk terugkomt in het gemiddelde varval van 16‰. Het traject kenmerkt zich door talrijke drempels en een aantal stuwen. Bij de eerste bevaring dient er dus veel verkend te worden (wat eenvoudig vanaf de weg of het wandelpad te doen is), de tweede run is dan duidelijk “double fun”. Bij lage waterstanden goed het onderwater van de drempels verkennen, het is niet overal “clean”.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
 • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
 • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

 • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
 • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
 • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
 • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
 • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
 • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

Kaartje met in- en uitstappunten van de Oker

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
Kaartje met in- en uitstappunten van de Oker
1 instap 51.858º 10.471º

Instap glijbaan tegenover HE centrale

2 uitstap 51.8674º 10.4732º

Uitstap op het stuwbekken

3 instap 51.8699º 10.4703º

Instap aan de voet van de stuwdam

4 uitstap 51.8848º 10.4725º

Uitstap bij de eerste wegbrug

beschrijvingen/duitsland/oker.txt · Laatst gewijzigd: 2022/06/07 07:18 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0