Verdon

FIXME Deze pagina is in aanbouw.

Algemeen

De Verdon is een linker zijrivier van de durance en ontspingt op de Col de Allos op zo'n 2500m hoogte. Beste vaartijd voor de trajecten boven Saint André is vroeg zomer (mei-juni); de andere trajecten zijn afhankelijk van de waterafgifte van de centrale in FIXME

Regio: Zee Alpen

Trajecten

De Verdon heeft een zestal wildwater trajecten waarvan het merendeel een moeilijkheid van III heeft. De bovenste trajecten hebben een puur alpien karakter terwijl de lagere in een unieke kloof door een kalk plateau snijden. Het koningsnummer is de “Grand Canyon du Verdon” een 30 kilometer lang WW III/IV traject door een van de grootste kloven van Europa.

Allos - Colmars

Instap: kabelbaan in Allos of 150m boven brug boven Allos (weg richting Seignans van de N208 af) bij de Base Nautique

Uitstap: Links na de brug en zijbeekje in Colmars (grote parkeerplaats)

Moeilijkheid: IV

Afstand: 7km

Verval: 25‰

Peilschaal: peilschaal op de brug in Colmars 55 (LW)-80 (MW)-105+cm (HW)

Bevaringsregeling:

  • van 1 maart tot 1 oktober 10:00 tot 18:00
  • van 1 oktober tot 1 december zonsopgang tot zonsondergang
  • van 1 december tot 1 maart verboden
  • eerste weekend van maart en 3e weekend van september verboden ivm. opening/sluiting visseizoen

Oeverondersteuning: goed-matig

Beschrijving: Na de instap III met IV passages; in het verleden waren er een drietal V-VI versnellingen, maar die waren in 2000 niet te zien.

km 3: Als de rivier de weg nadert eventueel links aanlanden en

Colmars - Pont Clos

Instap:

Uitstap:

Moeilijkheid: III-

Afstand: 15km

Verval: 14‰

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed-matig

Beschrijving:

Pont Clos - Saint André

Instap:

Uitstap:

Moeilijkheid: III+

Afstand: 18km

Verval: 8‰

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: goed-matig

Beschrijving:

Castellane - Pont de Taloire

Instap:

Uitstap:

Moeilijkheid: II (III)

Afstand: 6km

Verval: 7‰

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: matig

Beschrijving:

pre canyon

Instap:

Uitstap: Point Sublime

Moeilijkheid: III (IV)

Afstand: 13km

Verval: 7‰

Peilschaal:

Bevaringsregeling: onbekend

Oeverondersteuning: matig-geen

Beschrijving:

Grand Canyon

Instap: Point Sublime (evt. Pont de Carajuan)

Uitstap: Lac de Saint Croix, Pont de Galetas

Moeilijkheid: III-IV (X) bij meer dan 18m3 III-V (X)

Afstand: 28km (evt. 34km)

Verval: 4‰

Peilschaal: 10 (LW) tot 18 m3 (MW) onder andere bij het rafting centrum in Castellane te achterhalen. 35m3 (HW) Peil kan door onweer sterk en snel stijgen. Debiet wordt onregelmatig gepubliceerd op: http://www.aboard-rafting.com/GB/news/news.html en http://www.rafting-castellane.com/lachers_edf_verdon.html#I00001664http://www.rafting-castellane.com/lachers_edf_verdon.html#I00001664

Bevaringsregeling: vaarverbod bij minder dan 5m3 (dan wel canyoning)

Oeverondersteuning: geen, het onderbreken van de tocht is alleen halverwege mogelijk (Passerelle) met een zware klim. In verband met de lengte van het omrij traject, duur van de tocht en aanwezige autokrakers (met name aan instap) is een shuttlebunny nodig.

Beschrijving: Deze kloof is een van de (in)spannendste wildwater tochten in Europa; niet alleen vanwege de lengte, maar ook vanwege de moeilijkheden en onoverzichtelijkheid die na de tweede helft wat toenemen. De typische moeilijkheden en gevaren van karst/kalksteengebieden zoals sifons en,onderspoelingen en grotten komen in ruime mate voor en daarnaast speolt er ook nog het een en ander aan debris de kloof in. Vanwege het ontbreken van strandjes en degelijke is een goeie eskimorol een must. Een aantal van de gevaarlijk passages is met rode verf aangegeven, maar niet alles. In de regio zijn genoeg gidsen te vinden; echter in het zomerseizoen hebben die het te druk met raften om nog een kloof expeditie te begeleiden.

Eventueel kan vier kilometer hoger bij Carajuan ingestapt worden, maar de invaart van de kloof biedt genoeg mogelijkheid om warm te varen.

Na een aantal bochten dient zich de eerste versnelling aan (III+); als deze op zijn eind lijkt gekomen volgen nog een passage III+ en IV.

Hierna tot de Passerelle rustig wildwater (I-II) in een semi-open kloof; nu niet treuzelen, maar wel genieten van al het moois.

Bij de Passerelle een moeilijke passage (IV) met onderspoeling gelijk gevolgd door een stroomversnelling met sifons en debris van de oude loopbrug (vooral links aan het eind). Eventueel met moeite links overdragen.

Vervolgens verschillende extreme versmallingen van de kloof met bijbehorend drukwater en sifons (III-IV)

Na een korte adempauze volgt de “Styx” met de eerste grot; de invaart heeft een sterke wals (IV) en de rechterwand is onderspoeld. Na de “Styx” volgt de invaart van de “Imbut”, de tweede grot.

De invaartwals is iets minder zwaar als die van de “Styx”, maar rond de gevaarlijke steen aan linkerkant pomp het behoorlijk. Deze zteen is eventueel en met moeite te omzeilen door er (met hulp) overheen te klauteren. de uitstap op de grindbank in de grot moet worden afgezekerd en per persoon worden aangevaren. de uiteindelijke invaart van de “Imbut” volgt door een nauwe spleet die ook nog eens door een dikke boom wordt geblokkeerd (normaal kun je hier onderdoor). In het haldonker uitstappen en over een rotsdrempel heen klauteren en door een smalle doorgang een diepe poel in springen of himalaya start.

De “Imbut” is slechts met zeer grote moeite over te dragen.

Dan volgt het meest afgelegen en ontoegankelijkste deel van de kloof (II). Let op verklemd hout en natuurlijk sifons!

Als de moeilijkheden toenemen (III-IV) en de rivier in een bocht naar links in een smalle kloof verdwijnt uitstappen op de rechter oever en een tweetal onbevaarbare sifons omdragen. Hierna gaat het sportief verder met een uitschiter naar IV+.

Resten van een oude brug kondigen dan het eind van de tocht aan waarna nog een kilometer of drie over het stuwmeer naar de uitstap moet worden afgelegd.

Kaart

gebruiksaanwijzing

In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.

muis/vinger bediening
  • verschuiven door met de muis de kaart vast te pakken kunt u deze verschuiven
  • overzichtskaart met het < knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, door erop te klikken kunt u deze opvragen
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.
toetsenbord bediening

Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).

  • verschuiven met behulp van de pijl toetsen kunt u de kaart verschuiven
  • overzichtskaart met het + knopje rechts onderin de kaart kunt u een overzichtskaart uitvouwen
  • in- en uitzoomen door op de + en - knoppen links bovenin de kaart te klikken of de + en - toets te gebruiken kunt u meer of minder detail in de kaart bekijken
  • thema's aan- of uitzetten na op het ≡ ikoon te klikken aan de rechterkant van de kaart krijgt u een overzicht van de beschikbare kaarten en thema's, u kunt hier een selectie maken.
  • informatie opvragen in de kaart kunnen zich elementen bevinden die meer informatie dragen, middels de i toets activeert u een cursor die met de pijltoetsen verschoven kan worden, met de enter toets voert u een opvraag actie uit. Gebruik de i of de escape toets om deze functie weer uit te schakelen en terug te keren naar navigatie modus
  • volledig scherm weergave met behulp van de ⛶ knop kan de kaart worden gemaximaliseerd, gebruik de ▢ knop om weer terug te gaan naar pagina weergave.

Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.

 

Locaties in de kaart
id symbool latitude longitude beschrijving
beschrijvingen/frankrijk/verdon.txt · Laatst gewijzigd: 2014/06/20 23:03 door mark
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0